Policija pokrenula istragu nakon incidenta u Lahtiju

Finska policija pokrenula je istragu nakon incidenta koji se dogodio za vrijeme utrke štafeta 4 x 7.5 km Svjetskog kupa u skijaškom trčanju u Lahtiju.

Incident se dogodio u završnim metrima utrke kada je Rus Aleksandar Bolšunov izgubio živce nakon što ga je finski suparnik Joni Maki u borbi za drugo mjesto spriječio da ga prestigne u cilju.

Televizijska snimka jasno pokazuju kako Finac blokira put ruskom trkaču koji ga je pokušavao prestići prvo s lijeve, a zatim s desne strane. Rus je poludio i nekoliko je puta zamahnuo štapom prema Fincu, a nakon što je prošao ciljem namjerno se zaletio u Finca i srušio ga na tlo.

Izbornik ruske reprezentacije Jurij Borodavko optužio je Makija da je prekršio pravila natjecanja ometajući Bolšunova u ciljnom sprintu. Međutim, suci Međunarodne skijaške federacije presudili su da Makijev pomak udesno ne predstavlja kršenje pravila. Stoga su ruski natjecatelj i prva ruska štafeta diskvalificirani zbog nesportskog ponašanja i oduzeta im je brončana medalja.

Finska policija je nakon incidenta dobila prijavu, nakon čega je započela s izvidima.

- Primili smo prijavu i u tijeku je postupak provjere postoje li dokazi za istragu, poručili su iz policije.

Norvežani Paal Golberg, Emil Iversen, Sjur Roethe i Simen Hegstad Kriger pobijedili su u štafeti 4 x 7,5 km. Finska je bila druga sa 40,9 sekundi zaostatka, a treće mjesto je osvojila druga ruska postava nakon što je prva ruska ekipa diskvalificirana.