Hrvatska 28. sudionik SP-a, ždrijeb 1. prosinca u Moskvi

Hrvatska nogometna reprezentacija prolaskom kroz dodatne kvalifikacije protiv Grčke postala je 28. selekcija koja je izborila nastup na Svjetskom prvenstvu koje će se održati u Rusiji od 14. lipnja do 15. srpnja.

Uz Hrvatsku, u nedjelju je plasman na SP izborila i Švicarska, a ranije je to od europskih reprezentacija uspjelo Njemačkoj, Engleskoj, Belgiji, Španjolskoj, Poljskoj, Islandu, Srbiji, Francuskoj i Portugalu, te naravno, domaćinu Rusiji. Afriku će predstavljati Senegal, Nigerija, Egipat, Maroko i Tunis, Južnu Ameriku Brazil, Urugvaj, Argentina i Kolumbija, Aziju Iran, Japan, Južna Koreja i Saudijska Arabija, a Sjevernu i Srednju Ameriku Meksiko, Kostarika i Panama.

Ostala četiri putnika saznat ćemo nakon što se odigraju preostala četiri uzvratna susreta dodatnih kvalifikacija. U ponedjeljak igraju Italija i Švedska (Švedska ima prednost od 1:0), u utorak Irska i Danska (prva utakmica 0:0), u srijedu Australija i Honduras (prva utakmica 0:0), a u četvrtak Peru i Novi Zeland (prva utakmica 0:0).

Vatreni navijaju za Švedsku i Novi Zeland

Kongresna palača Kremlin u Moskvi bit će 1. prosinca mjesto održavanja ždrijeba skupina za SP u Rusiji.

Hrvatska je u dvije utakmice protiv Grčke osiguralo svoje mjestu na "plesu kuglica", no još nije poznato u kojem će jakosnom bubnju biti - drugom ili trećem.

Za razliku od prijašnjih prvenstava kada su reprezentacije u drugom, trećem i četvrtom bubnju bile razvrstane na temelju geografske pripadnosti, u nadolazećem ždrijebu svi će biti formirani na temelju FIFA-ine ljestvice reprezentacija objavljene 16. listopada.

Prema FIFA-inoj ljestvici nositelji u ždrijebu bit će domaćin Rusija te Brazil, Belgija, Njemačka, Poljska, Portugal, Francuska i Argentina.

U drugoj jakosnoj skupini trebali bi biti Meksiko, Engleska, Španjolska, Urugvaj, Kolumbija i Švicarska, a ostala dva mjesta najvjerojatnije će doći iz doigravanja. Za sada ta mjesta drže Italija i Peru, a Hrvatska je prva ispod crte.

Vatreni dakle moraju navijati da jedna od te dvije reprezentacije ispadne u playoffu i time bi ušli u drugi jakosni bubanj. Peru je veliki favorit protiv Novog Zelanda, dok je naša najveća nada Švedska koja je u prvoj utakmici dobila Italiju 1:0.