SP 2018: Maroko i Tunis idu u Rusiju

Sjevernoafričke reprezentacije Maroko i Tunis osigurale su plasman na Svjetsko nogometno prvenstvo 2018 u posljednjem kolu afričkih kvalifikacija u subotu.  

Marokanci su vizu za Rusiju izvadili u izravnom okršaju za prvo mjesto u skupini u gostima kod Obale Bjelokosti. Maroko je u Abidjan došao s bodom više od domaćina, a nakraju su uspjeli slaviti s uvjerljivih 2:0. Nabil Dirar je zabio za vodstvo u 25. minuti, a u 30. je Mehdi Benatia još jednom šokirao Obalu Bjelokosti, reprezentaciju koja je predstavljala Afriku na sva tri prošla SP-a.

Marokanci su, sasvim suprotno, propustili čak četiri mundijala u nizu, a zadnji puta su se kvalificirali daleke 1998. godine.  

Maroko je osvojio skupinu s 12 bodova, Obala Bjelokosti je ostala na 8, Gabon na 6, a Mali na 4 boda. 

Tunižanima je za vizu bio potreban bod kod kuće protiv Libije i to su i uradili odigravši u Radesu 0:0. Tunis je tako završio na čelu skupine s 14 bodova, bodom više od Demokratske Republike Kongo, koji je kod kuće svladao Gvineju s 3:1. 
Tunižani su zadnji puta bili na SP-u 2006. godine.Maroko i Tunis su 25. i 26. reprezentacija koja je izborila SP, a Afriku će još predstavljati Senegal, Nigerija i Egipat, kojima je to uspjelo ranije. Rusija je domaćin, a dosad su vizu izborili Brazil, Urugvaj, Argentina, Kolumbija, Iran, Japan, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Meksiko, Kostarika, Panama, Njemačka, Engleska, Belgija, Španjolska, Poljska, Island, Srbija, Francuska i Portugal.