[VIDEO] Protiv Portugala bez pobjede i postignutoga gola

Hrvatska nogometna reprezentacija je od svoje prve službene utakmice protiv SAD u listopadu 1990. godine igrala protiv 58 reprezentacija i uvjerljivo najgori učinak ima protiv Portugala.

U tri međusobne utakmice upisali smo tri poraza bez postignutog pogotka i ukupnu razliku pogodaka 0-6. Pritom je samo prva bila službena, a druge dvije prijateljske utakmice.

Bez pobjede smo i protiv Brazila, no u tri utakmice izborili smo barem jedan remi.
Prvi hrvatsko-portugalski dvoboj odigran je na Europskom prvenstvu 1996. godine u Nottinghamu. Hrvatska je i prije ove utakmice osigurala prolaz u četvrtfinale, pa je Miroslav Blažević odlučio odmoriti dio igrača. Sve je rezultiralo uvjerljivom portugalskom pobjedom (3:0), a golove su nam postigli Luis Figo (4), Joao Pinto (33) i Domingos (88).

Hrvatska je potom ispala u četvrtfinalu od Njemačke (1:2), a Portugal je izgubio od Češke (0:1).

Sljedeći susret odigrali smo 2005. godine kada je Portugal u prijateljskom susretu u Coimbri slavio 2:0, golovima Petita i Paulete. Od sadašnjih hrvatskih reprezentativaca u sastavu je bio Dario Srna, momčad je vodio Zlatko Kranjčar, dok je kod Portugala nastupio Cristiano Ronaldo.

Najsvježiji susret datira iz lipnja 2013. godine. Portugal je u prijateljskom dvoboju u Ženevi pobijedio 1:0, a pogodak odluke zabio je Ronaldo u 36. minuti. Ta je utakmica ostala upamćena po nastupu Alena Halilovića koji je postao najmlađi debitant u povijesti hrvatske vrste. Hrvatsku reprezentaciju je predvodio izbornik Igor Štimac.